GESCHIEDENIS VAN DE CLUB
Op Zondag 23.09.1962 werd het kind gedoopt ten huize van de toenmalige sportraadvoorzitter Leo Clijsters. Als start werden de NILOS-proeven afgenomen. Dit gebeurde voornamelijk met de medewerking van de schoolgaande jeugd. Locatie van dit gebeuren: het terrein naast het voetbalveld van BREE SK. De club stak van wal met een tiental bestuursleden, nadat alle aansluitingsvoorwaarden bij de KBAB vervuld werden.
Willy Hermans fungeerde als secretaris, terwijl Leo Clijsters het voorzitterschap waarnam. Tegelijkertijd startten een drietal trainers met de begeleiding van de atleten. Er werd iedere maand vergaderd in het Sociale Centrum, met een steeds in dezelfde lijn opgestelde dagorde.
Stelselmatig nam het aantal belangstellende atleten toe. Op 6 januari 1963 werd aan de eerste cross in St.-Truiden deelgenomen, in onze groenwitte uitrusting. Ten einde meer atleten aan te trekken werd er een regelmatigheidscriterium op poten gezet. Verder stonden de crossen van Hasselt, Leopoldsburg en Tessenderlo (provinciale kampioenschappen) op het programma. De club kwam tussen in het vervoer van de deelnemende atleten. Ten einde de clubkas te spijzen moest er een tombola in mekaar gestoken worden, waarbij zowel atleten als bestuursleden hun duit in het zakje dienden te doen.
De eerste kandidaat-officiëlen legden examen af. Boud Vandermeulen werd voorgedragen als lid van het Provinciaal Comité. In 1968 namen Willy Hermans en Leon Peeters de vlag over. Leon is gedurende 11 jaar voorzitter van het Provinciaal Comité geweest.
De ontwikkeling van de club ging steeds verder, met als gevolg dat er heel wat goede atleten in haar rangen liepen.
Mevr. G. Martens richtte een damesafdeling op, samen met een aantal andere dames. Zij vormden een bestuur in het bestuur en zorgden ook eigenhandig voor de nodige financiële inkomsten. Pierre Gabriëls, reeds lid sinds 1 december 1964, was een tijdlang één van de trainers van deze damesatleten.
AC BREE & DE OLYMPISCHE SPELEN
De belangstelling voor onze activiteiten nam toe tot ver buiten de agglomeratie. Er werd een onderafdeling opgericht in Neeroeteren, met als belangrijkste atleet de Olympische belofte Paul Peeters. Ook Rob Limmerkens van Bree zelf kwam in aanmerking voor een olympische selectie. De club nam in deze periode ook deel aan de diverse interclubs, met als uitschieter een tweede plaats in de beker van België na Beerschot AC.
Enkele atleten, die hun jeugdopleiding bij onze club genoten, namen later deel aan de Olympische Spelen: Erik Nijs, nog steeds Belgisch recordhouder verspringen, in Atlanta 1996, en Sandra Stals, Belgisch recordhoudster 800 m, in Sydney 2000.
Frieda De Wolf, samen met Pierre Gabriëls ouderdomsdeken van de club (bij de VAL heeft ze zelfs de milleniumovergang niet overleeft, want op extranet staat ze als aangesloten sinds 1 januari 1990), behaalde meerdere gouden medailles op WK’s en EK’s snelwandelen over heel de wereld.
EEN NIEUWE KUNSTSTOFBAAN
Na een korte periode onder Louis Creemers nam Gerard Knoops in 1993 het voorzitterschap over. Een jaar later werd de huidige 110 m-kunsstofbaan aangelegd. Gerard Knoops blijft aan het roer tot 2007. Daarna volgen korte periodes onder Sylvain Jansen (oktober 2007 tot september 2008) en Jan Thijs (september 2008 tot 2011). Sinds 2011 heeft Carlo Maesen het voorzitterschap overgenomen. De club telt momenteel ongeveer 280 leden waarvan 115 een wedstrijdvergunning hebben. 13 juryleden, aangesloten bij de club, staan elke week paraat op de Limburgse piste en velden (sommigen hiervan zelfs nationaal). Met Willy Nijs, als vertegenwoordiger van Limburg bij de VAL, Gerard Knoops, samen met Willy lid van het Provinciaal Comité doet de club ook op het hogere bestuurlijke vlak zijn duit in het zakje.
Momenteel is de club op drie plaatsen actief: in Bree (atletiekpiste aan de sporthal en de Finse piste aan de Boneput), maar ook in Meeuwen-Gruitrode (sintelbaan en Finse piste) en in Bocholt (Finse piste), waar in de loop van de jaren onderafdelingen werden opgericht en waar vooral de lange-afstandslopers actief zijn.
EIGEN COMPETITIES
De Sinterklaasveldloop is op dat vlak een klassieker geworden. Na ADD en WACG is Bree de oudste club van onze provincie die haar jaarlijkse veldloop organiseert. In 1964 vond de eerste uitgave plaats, in regen en wind, aan de gebouwen van de toenmalige Boerenbond, langs het kanaal. Aan belangstelling ontbrak het zeker niet, zodat het pad geëffend was voor al de volgende edities. Ondertussen hebben we de 50ste editie reeds achter de rug. De diverse veldlopen vonden op verschillende locaties plaats. Omwille van het succes bij de eerste organisaties moest al snel uitgeweken worden naar de voetbalvelden van BREE SK. Enkele jaren later werd overgeschakeld naar de terreinen aan de Boneput. Sommigen onder jullie denken misschien nog met weemoed terug aan de beruchte modderstroken. In 1998 verhuisde de veldloop naar het Park Itterdal in Opitter. Met een ruime zaal en prachtige parkdreven een ideale locatie. Tot de herinrichting van het park een 10-tal jaren later opnieuw voor heel wat organisatieproblemen zorgde. In 2008 werd dan teruggekeerd naar de Boneput, waar de stad ondertussen een mooie Finse piste had aangelegd, die dienst kon doen als omloop.
Op de piste organiseren we jaarlijks een jeugdmeerkamp, behorend tot het regelmatigheidscriterium Olimpic, een succesvol initiatief van het Provinciaal Comité. In het voorjaar wordt een open meeting met jeugd ingericht. De nieuwe hoogspringstand en discuskooi die door de stad in de voorbije jaren werden aangekocht en waarbij we eens te meer op de gewaardeerde medewerking van de sportdienst mochten rekenen hebben op heel wat enthousiasme bij onze atleten kunnen rekenen. In 2014 staat een gedeeltelijke renovatie van de 110 m piste op het programma.
ONZE HUIDIGE JEUGDTOPPERS
Over de voorbije jaren zijn er enkele toppers in de jeugdcategorieën aan het licht gekomen. Een van onze jeugdkampioenen is Gijs Geerits. Gijs, die in seizoen 2020-2021 in de scholieren-categorie meedoet, is meervoudig provinciaal kampioen in verschillende spurt- en springdisciplines en heeft verschillende Belgische en Vlaamse podia en titels. Naast Gijs G. zijn er nog verschillende talenten in zowel spurt-, spring- en werpdisciplines: Davy Nulens (discuswerpen, kogelstoten, hamerslingeren), Klaas Broekmans (spurt, verspringen), Jitske Verschueren (sprint, lage horden),